Monday, March 8, 2010

Jah, härra minister e. seltskonnamäng 11 inimesele

See, et veebibrauseritel on sisseehitatud Google'i otsing, on meid mugavaks teinud, ent see ei tähenda seda, et see peakski olema see "aken", mille kaudu riik oma kodanike jaoks leitav on. Sest ilma Google'i abistava käeta on internetist hetkel leitav vaid üks ministeerium ja see asub aadressil siseministeerium.ee.

Ent kus on teised? Kas sina teadsid, et just, hm, agri, sm, envir, mod, fin, kul, mkm ja vm on Eesti Vabariigi ministeeriumide ametlikud veebiaadressid? Head lühikesed jah, telefonis välismaalasele ka kerge vaevaga öeldavad, aga otsinguaknasse pean ma ju ikkagi "kaitseministeerium" välja kirjutama, et teada saada nende ühe lühendi asemel kasutusele võetud kaks uut – kmin.ee-st sai mod.gov.ee. Ja samal ajal vaatab aadressil kaitseministeerium.ee vastu tühi tupik.

Päris muheda mängu saaks, kui anda 11 inimesele erinevate ministeeriumide aadressid ning paluda selle ühe abil tuletada kõigi ülejäänute aadressid, eksole? Eesti.ee nime all saaks selle kenaks lauamänguks vormistada :)

Ühesõnaga, sellest on kindlasti seitse tarka inimest palju arvamust avaldanud, pabereidki määrinud, spetsialistidega konsulteerinud, juristidelt aru pärinud, ent tulemus on sama ümmargune null ning mulle see minu riiki lähemale ei too. Et oma jahumisse pisut asjalikku tooni tuua, siis teen tagasihoidliku ettepaneku töötada ministeeriumidele ning teistele riigiasutustele välja ühtne nimestandard ning võtta need nimed ka kasutusele. Jätta vanad nimed üleminekuperioodiks paralleelselt kehtima ning uutele suunama – see ei ole keeruline.

Ja kui see väike töö tehtud, võtaks hea meelega ka kodanikele suunatud teenuste ja suhtluse ühtlustamise ning kasutatavuse teemad ette, aga seda teevad ilmselt juba minu lapsed ja lapselapsed, kui hästi läheb.

1 comment:

  1. Tavainimesed ei vaata URL-e aadressiribal enam ammu, natuke liiga 90ndad see lähenemine. Selle asemel tuleks uurida Google'ist leitavust — kas esimene link, mis Google'ist vastava ministeeriumi nime sisestades vastu tuleb, on õige? Tegin episoodilise otsingu, enamusel tundus olevat.

    ReplyDelete